Mindfuck Tempestarii slår til igjen.

11/02/2009

Skoleoppgave: Essay om et kunstverk

Filed under: (Mini)essays, skole — Stikkord: , , , , , — Invi @ 21:52

Invi tok på seg de rosefargede brillene, skrudde opp stereoen, kastet all objektivitet ut vinduet og så på at den landet pent i snøen, og skrev et essay på under 1000 ord om… The Holy Bible.

Bibelen ble utgitt i 1994

Datoen er 30. august 1994, og en skikkelig tungvekter slippes. Verden, i det minste en del av den, er i ferd med å forandres. Albumet The Holy Bible av Manic Street Preachers skulle vise seg å gjøre inntrykk på mange av langt flere grunner enn musikale.

Albumet tar for seg et bredt spekter av temaer, fra anoreksi og politisk idéhistorie til selvmord og rasisme. Det har blitt plassert på flere forskjellige lister og fått diverse utmerkelser, blant annet er albumet omtalt i boka 1001 Albums You Must Hear Before You Die og en kåring kalt 50 Heaviest Albums Of All Time. De to foregående albumene var ikke like tunge, bandet forklarte at grunnen til at albumet er mørkere i tonen enn de andre var at tekstskriver Richey Edwards hadde stått for seg rundt tre fjerdedeler av tekstene. På de foregående albumene hadde oppgaven vært jevnere fordelt mellom Richey og bassist Nicky Wire.

Selv om albumet er unikt musikalsk sett, både variert og nyskapende, er det først og fremst tekstene som gjør at det er så spesielt. De er i en sjanger for seg selv takket være Richey, en svært variert personlighet. Han tok en bachelor i politisk historie ved University of Wales før han ble roadie for Manic Street Preachers. Jobben hans besto i å gjøre band og utstyr, men han vokste etter hvert inn i bandet. Han designet blant annet coveret til deres første single i 1988 og hjalp Nicky med å skrive sanger. Selv om han endte han opp som andregitarist og frontperson manglet han manglet direkte musikalsk talent. På konserter plugget de gjerne ut gitaren hans eller skrudde ned volumet kraftig.

Til tross for at han knapt var en musiker i bokstavelig forstand, var han godt respektert innen miljøet. Da en kritisk journalist i 1991 som satte spørsmålstegn til hvor seriøse de var og insinuerte at de kun brukte imaget sitt som en gimmick spurte ut Richey om hvor seriøs han var når det gjaldt kunsten sin, tok Richey frem et barberblad han hadde med seg og skar «4 REAL» inn i armen sin. Stuntet sendte ham på sykehus, men søtten sting senere var troverdigheten hans enda større og sterkere.

Selvskading var ikke noe nytt i Richeys verden, og grunnene til selvskadingen hadde stor innflytelse på tekstene hans, og dermed spesielt også The Holy Bible. I et intervju sa han at han ikke var av den vokale typen som kunne klage høylytt, men at smertene fra selvskadingen ble noe å fokusere på som tok vekk alle de andre store og små plagene som fulgte med depresjonene han falt inn i jevnlig.

Et annet resultat av problemene hans var et utagerende utseende. Det forklare han med at det ekstreme uttrykket var hans ultimate flukt fra de alvorlige depresjonene han falt inn i jevnlig. Oppmerksomhet var det eneste som kunne underholde ham. Innen noen kretser er sitatet «Outrage and boredom just go hand in hand» velbrukt.

I tillegg til selvskading, selvmedisinering og den ekstravagante stilen hadde han anoreksi, noe som dukker opp flere steder i The Holy Bible. Sangen 4st 5lb handler om nettopp dette. Den har i nyere tid blitt brukt flere steder i kampen mot anoreksi. Både de på vei inn i og ut av lidelsen bruker den til sine formål. Som de andre tekstene på albumet er teksten til 4st 5lb overveid og ærlig, og skrevet av en insider, noen som vet hvordan det er å leve med lidelsen.

Like etter at albumet ble gitt ut tilbrakte Richey tid i et psykiatrisk sykehus. De fokuserte på å bli kvitt hans avhengighet av stoff og alkohol, og har senere blitt kritisert for dette. Mange mener at det som skjedde videre kunne ha vært unngått om han hadde fått behandling for depresjonene i stedet. Den 1. februar 1995 forsvant han. Videre ble Richey ble sett flere steder, og en drosjesjåfør rapporterte å ha kjørt ham rundt omkring i området han vokste opp i. Midt i februar ble bilen hans funnet, forlatt og med flatt batteri, på en bensinstasjon. Ikke langt unna var en bro kjent for selvmordshoppere. Richey dukket aldri opp igjen.

Derfor har The Holy Bible en helt spesiell status. Flere av tekstene er egentlig dikt Richey skrev i sin siste aktive periode før han forsvant, som bassist Nicky har satt melodi til. Om bandet og verden generelt hadde taklet forsvinningen på en annen måte, hadde kanskje ikke bandet klart seg like godt i senere tider. Helt siden dagen han forsvant har 25% av bandets inntekter fra royalties blitt satt inn på en egen konto i Richeys navn, og det er alltid en ledig plass på scenen under konserter. Richey ble ikke erklært antatt død før i november i fjor, men det var i følge advokaten kun av juridiske grunner.

Mange andre band oppgir Manic Street Preachers som påvirkningskilde og inspirasjon, og spesielt er det verkene fra tidlig nittitall som blir pekt ut. Det er ikke bare musikk som kan trekkes tilbake til The Holy Bible, Manics og Richey Edwards, men også hele stilarter. Fra midten av nittitallet og frem til for et par år siden var begrepet og stilarten ’emo’ i sterk fremgang, og mange påstår at mye av dette, spesielt det visuelle uttrykket, kan spores tilbake til Richey Edwards og Manic Street Preachers. Kunst, klær og poesi er hovedgrenene.

Alt i alt finnes det ikke tvil om at The Holy Bible er et viktig kunstverk som har hatt mye å si på flere fronter. Albumet er ikke bare like populært som for femten år siden, men mye større. Det er ingenting som taler imot at tusenvis av mennesker skal få gleden av å kunne identifisere seg, få et innblikk i en annen virkelighet eller åpne øynene for noe nytt takket være The Holy Bible de neste femten også.

Formatteringen døde selvfølgelig samme øyeblikk jeg trykket ctrl+v. Er jeg ikke fantastisk forgudende og  forutinntatt? Om det ikke hadde vært en skoleoppgave, om jeg kunne ha gått over 1000 ord og om jeg hadde hatt bedre tid hadde det vel blitt bedre, men pytt pytt, god skrivning har ingen verdens ting i et norskklasserom å gjøre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: