Mindfuck Tempestarii slår til igjen.

30/11/2008

Fight Club, innvoller, Chuck Palahniuk og modernisme

Filed under: Anbefales, Se hva jeg fant! — Stikkord: , , , — Invi @ 18:39

1st RULE: You do not talk about FIGHT CLUB.

2nd RULE: You DO NOT talk about FIGHT CLUB.

3rd RULE: If someone says «stop» or goes limp, taps out the fight is over.

4th RULE: Only two guys to a fight.

5th RULE: One fight at a time.

6th RULE: No shirts, no shoes.

7th RULE: Fights will go on as long as they have to.

8th RULE: If this is your first night at FIGHT CLUB, you HAVE to fight.

De fleste har vel egentlig sett, lest eller hørt om Fight Club. Ikke alle vet at filmen er basert på en bok, eller at det er der fenomenet kommer fra, men boka er altså skrevet av Chuck Palahniuk. I den typiske ‘boka versus filmen – hvor ligger forskjellene?’ vil jeg si at ingen film kan noensinne bli like grafisk voldelig som en av Palahniuks bøker. Mannen er kjent for å få ‘stereotypiske’ machomenn menn til å lese, og det sier egentlig sitt. (Ekstra morsomt blir det når man vet at Chuck Palahniuk er homofil.)

I september i år kom en annen film basert på en av bøkene hans ut, nemlig «Choke«. Boka handler om en mann som betaler for at moren skal få bo på gamlehjem ved å late som om han kveles på diverse resturanter, og så prøve å få så mye som mulig penger ut av de som hjelper ham. Han er ute av stand til å ha et normalt forhold av diverse grunner, og besøker foreninger og gruppemøter for sexavhengige regelmessig fordi det er det letteste stedet å skaffe en one-night stand.

Fight Club og Choke kan høres ut som kontroversielle filmer i seg selv, men det er bare frem til man blir klar over hvilke av Palahniuks bøker som er de neste til å bli filmatisert. To av dem er faktisk i produksjon som filmer i skrivende stund. Først et undergrunnsystem av mennesker som samles for å slåss, så en mann som utnytter alt han kommer over. Hva er vel da historien i de to neste bøkene som snart er å se på kino?

Innvoller, halve ansikter, kokte mennesker og menneskenes natur.

Invisible Monsters har sin egen IMDB-side allerede.  Haunted har blitt tatt opp av en belgisk regissør. Begge filmene satser på å bli den neste som kommer ut, altså får vi kanskje se begge i 2010.

Haunted handler om en gruppe mennesker som skriver seg på en slags koloni for skribenter. I løpet av tre måneder skal de skrive sitt mesterverk. Boka er bygd opp av tre elementer: Hva som skjer med menneskene som er låst inne i gamle teaterlokaler og egentlig skal skrive, en eller flere historier om/av hver enkelt av personene og et dikt som handler om de enkelte, som kommer like før novellene. En av de mest berømte historiene er Guts, som jeg har linket til før. Flere, om ikke alle, av de mindre historiene er på en eller annen måte dypt bevegende, gjerne i samme retning som Guts – altså noe i retning av ‘Oh my goodness, jeg tror magen min kommer til å hoppe ut igjennom ørene’.De andre historiene handler om flere mord, en kokk som blir kokt i en varm kilde, rike mennesker som later som om de er uteliggere, en tolvåring som later som om han er åtti og en trygnesnylter. I tillegg kapper deltagerne av seg diverse lemmer etterhvert som tida går, for å være det mest tragiske offeret. Alt sammen er beskrevet ned til siste, lille, gyselige detalj. og nå skal det bli film.

Invisible Monsters har jeg faktisk ikke lest ferdig ennå, men hovedpersonen er en modell som får skutt av hele underkjeven. Boka hopper hit og dit – som et moteblad, i følge boka selv. Hovedpersonen ender opp med å forlate det gamle livet sitt for å finne et nytt, sammen med diverse andre mennesker, ledet an av en pre-operativ transvestitt. Også her er alt fra branner til mangel på ansikt fantastisk beskrevet. Som hovedpersonen sier: «Birds ate my face.»

Da er det bare å sette i gang å lese, altså. (Om noen trenger bøkene, er det bare å spørre meg eller bror.)

Reklamer

Legg igjen en kommentar »

Ingen kommentarer så langt.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Blogg på WordPress.com.

%d bloggere like this: